Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Πτώση της δύναμης των δύο μεγάλων κομμάτων και ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κύρια δύναμη διεμβολισμού του δικομματισμού δείχνει η πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Καπα Research για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής, στην οποία πάντως η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 5,9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ, στην πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου :
ΝΔ -> 29,1%
ΠΑΣΟΚ -> 23,2%
ΣΥΡΙΖΑ -> 18,4%
ΚΚΕ -> 7,5%
ΛΑΟΣ ->5,1%
άλλο κόμμα -> 1,8%
λευκό ή άκυρο -> 2,2%
ΔΞ/ΔΑ -> 12,7%
Το 73,9% δηλώνει μη ικανοποιημένο από τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία. Το 87,9% δηλώνει μη ικανοποιημένο από το έργο του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 60,7% θεωρεί αρνητική ή μάλλον αρνητική εξέλιξη την επανεκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση. Το 42,9% εκτιμά ότι δεν θα είχε αλλάξει κάτι αν το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει τις εκλογές, το 28,8% πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα και το 25,3% καλύτερα. Το 28,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι με το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βελτιωθούν τα οικονομικά του ενώ το 52,7% απαντά με κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Στην ερώτηση ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με 41,2%, και ακολουθούν οι Γιώργος Παπανδρέου με 19,3%, ο Αλέξης Τσίπρας με 13,1%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 4,7% και η Αλέκα Παπαρήγα με 2,4% και δεν απάντησε το 19,3% των ερωτηθέντων. Όσον αφορά στο μέλλον των μικρότερων κομμάτων, το 52,7% πιστεύει ότι η εκλογική τους δύναμη θα μεγαλώσει περισσότερο, το 19% ότι μόλις υπάρξει πόλωση πολλοί ψηφοφόροι τους θα επιστρέψουν στα δύο μεγάλα κόμματα, το 17% ότι η δύναμη τους θα μειωθεί διότι πήραν απλώς ψήφο διαμαρτυρίας και δεν έχουν προγραμματικό λόγο και το 9,9% ότι η δύναμη τους θα μείνει περίπου στα σημερινά ποσοστά τους. Η πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της Κάπα Research διενεργήθηκε από 19 έως 22 Φεβρουαρίου σε δείγμα 6.379 ατόμων.
Τα σχολια δικα σας...
Εγω θα θεσω ενα πολυ απλο ερωτημα: ο κ.Τσιπρας μπορει να γινει πρωθυπουργος και το θελει η απλα προσπαθει να μειωσει το ποσοστο του ΠΑΣΟΚ ωστε να ειναι μονιμη κυβερνηση της Ελλαδας η ΝΔ ????
Αν θελετε τη δικη μου γνωμη... μια 'φουσκα' ειναι ο κ.Τσιπρας που θα σκασει και τιποτα παραπανω. Δεν μπορει ενας ανθρωπος τετοιας ηλικιας που η εμπειρια του στην πολιτικη σκηνη ειναι απο τις συγκεντρωσεις του ΣΥΝ(που συνηθως γινοταν σε ταξι...) να κυβερνησει , αν και ειμαι υπερ των νεων ανθρωπων στην πολιτικη σκηνη της χωρας. Καλυτερα να αφισει τα προεδριλικια και να παει στο Δημο Αθηνων που συγουρα θα παρουσιασει εργο.
Παντως αν ειναι να συν-κυβερνησει το ΠΑΣΟΚ με καποιο κομμα (λιγο μακροπροθεσμο αλλα ποτε δεν ξερεις) καλυτερα με το ΚΚΕ (ειδικα με προεδρο την Κανελη...!!!). Ποτε δεν ξερεις ισως μια ουσιαστικη στροφη προς την αριστερα να κανει λιγο καλυτερα τα πραγματα στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: